Motius esculturats de Perenoguera Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Sector sud del terme municipal
A 200 metres de la carretera BV-4608, punt quilomètric 1,800

Coordenades:

42.06512
2.13969
428824
4657364
08195-41
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Renaixement
XVI
Bo
Física
sí, IPA. 17
Restringit
Ornamental
Privada
Ref. cad.: 002A00022
Jordi Compte i Marta Homs

Els motius esculturats de la masia de Perenoguera, d'estil renaixentista, es troben decorant diferents elements de les estances de la masia així com també en diferents façanes exteriors.
Es troben motius renaixentistes a la façana principal decorant la llinda de pedra picada de la finestra principal del primer pis en forma d'escut familiar. Aquest escut estava subjectat per dues figures nues que van ser destruïdes de cos deixant sols els rostres. Actualment es troben força erosionades.
A l'entrada de la masia es troba una pedra treballada amb decoració d'una guilla o guineu de baix relleu a tamany natural.
A la sala principal del pis trobem dues portes d'accés a estances domèstiques amb llindar decorat amb motius renaixentistes. Una mostra dues cares esculpides a baix relleu a la part superior de cada brancal i una figura de mig cos que sosté una motllura triangular formant un frontó que decora la part alta de la porta. L'altra porta presenta dues figures, un rostre i una sirena esculpides en baix relleu a la part superior de cada brancal. La llinda de pedra treballada que corona la porta té gravada una inscripció, de moment no desxifrada, amb una creu al damunt.
A la porta del porxo del darrere de la masia hi ha la decoració esculpida d'una sèrie d'animals: una guilla, un ànec i un peix. Aquesta llinda forma un conjunt amb el portal treballat amb pedra picada on s'hi troba esculpit un rostre i una cos arrodonit amb formes geomètriques a mig metre del terra que té una alçada de 15 cm.

MOLERA, J. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1982