Molí del Ramadà Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Sector nord-oest
140 metres al nord de la resclosa del pantà de Sant Agustí

Coordenades:

42.09433
2.11069
426458
4660632
08195-40
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Popular
Dolent
La vegetació cobreix i erosiona els murs incomplets de l'edifici. No queden restes de la coberta.
Inexistent
Sí, IPIC. 24 - 129
Difícil
Sense ús
Privada
Casanova del Francàs. 08586. Sant Agustí de Lluçanès
Jordi Compte i Marta Homs

El molí del Ramadà està situat a la zona nord-oest de la baga de Torrents prop del límit amb terme municipal de Lluçà i a 140 metres de la resclosa del pantà de Sant Agustí seguint un caminet que transcorre paral·lel al rec del molí del Vilar.
Era un edifici de petites dimensions de planta quadrangular a dos nivells que conserva part de l'estructura original pròpia dels molins fariners hidràulics. S'hi conserven parcialment les façanes orientades al sud-oest i nord-oest i les parets de càrrega són de maçoneria de pedra i morter.
La façana sud-oest conserva, a nivell del rec, l'obertura d'arc rebaixat que dona accés al carcabà de volta de canó de pedra. El carcabà era la zona on hi havia el mecanisme que proporcionava la força i estava situat a l'espai per sota l'obrador el qual habitualment es trobava al nivell superior.
A la part nord-est (part posterior del molí) s'hi observa, tot i que coberta amb força vegetació, l'estructura de bassa empedrada on s'hi emmagatzemava l'aigua per la utilització del molí. També s'hi pot resseguir el rec o canal que transportava l'aigua des del rec del molí del Vilar fins a la bassa.

El molí del Ramadà formava part de conjunt del Molí del Vilar actualment inexistent, que es trobava emplaçat on actualment hi ha el pantà de Sant Agustí. Des del molí del Vilar es desviava un canal que conduïa l'aigua a la bassa del molí del Ramadà, situat uns metres més avall. Era un molí fariner hidràulic destinat a moldre farina pel consum humà (una farina més fina que la destinada al consum pel bestiar feta al molí del Vilar). Segons ens ha explicat el propietari només es feien 2 o 3 mòltes per any.