Mot "Tupinot"
Sant Julià de Vilatorta

Costumari
    Virgínia Cepero González

El mot "tupinot" és el sobrenom dels habitants de Sant Julià de Vilatorta, que té l'origen en la important tradició terrissaire del poble.
    Deriva de "tupí", que és una olleta petita d'una sola nansa que serveix per escalfar el vi, i és la peça més característica de tota la producció terrissera local.

Fitxa redactada a partir d'informacions orals.

Durant molts anys Sant Julià de Vilatorta va ser conegut popularment com a Sant Julià de les Olles, pel seu important nombre d'obradors d'indústria artesanal de terrissa; denominació popular utilitzada ja al segle XVI.
    L'antiga tradició terrissaire, molt destacada durant els segles XVII, XVIII i XIX, va desaparèixer després de la mort de l'últim terrisser, en Joan Capdevila (1936-2008), conegut com en Joan de ca la Llebre.