Monument 'la Mola'
La Palma de Cervelló

Plaça Anselm Clavé
    Nucli urbà

Ajuntament de la Palma de Cervelló
    Xavier Esteve Gràcia

Mola superior o volandera i part d'una mola inferior o mola sotana, procedents d'un molí fariner, exposades. Ambdues són de roca calcària, de planta circular. La mola superior, col·locada verticalment, mesura 116 cm de diàmetre i 33 cm de gruix, amb un forat central de 20 cm de diàmetre. Aquest forat, eix de rotació de la mola, conserva encara part del pilar de la fusta o arbre al voltant del què aquesta girava. s'observen encara dues grapes metàl·liques de reparació clavades a la part frontal i una més a la cara posterior. Al seus peus hi ha dipositada mitja mola passiva o sotana, d'uns 68 cm de radi. Aquest fragment, però, està trencat en dos fragments de similars dimensions. s'observa en aquest plat la part que sobresortiria de la part activa, d'uns 15 cm d'amplada.

Un veí del poble, que es dedica a la construcció, va trobar moles en fer unes obres a l'edifici que hi havia al carrer Santa Maria, 35, l'any 2007. Poc després les va cedir al municipi, essent col·locades amb finalitats ornamentals a la seva ubicació actual.