Monument de Santa Bàrbara
Caldes d'Estrac

Carretera de Sant Vicenç, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Carretera de Sant Vicenç de Montalt a Caldes d'Estrac.

Regular
    Estructura, coberta i conjunt en bon estat, i façana regular ja que presenta guixades vandàliques. S'hauria de pintar la façana, i restaurar la ceràmica.
    Ajuntament de Caldes d'Estrac. Plaça de la Vila, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Octavi Mallorquí Vicens

Monument dedicat a Santa Bàrbara que ha aprofitat la coberta cònica d'un dipòsit d'aigües. Estil popular mediterrani. Situat entre Can Milans del Bosc i l'Escola de la Sagrada Família, en un turó que es coneix amb el nom de turó de Santa Bàrbara. S'accedeix al monument per una escala en forma de cargol. El cos del monument és cilíndric amb una obertura frontal reixada per posar-hi al seu interior un quadre de ceràmica amb la imatge de Santa Bàrbara. Una motllura separa el cos del monument de la part superior piramidal que li fa de tapadora. Tot el conjunt és pintat de color blanc, excepte la reixa de color negre i alguns desafortunats grafits. El conjunt ceràmic el formen dotze peces de ceràmica policromada. En primer terme, trobem la imatge de Santa Bàrbara amb el seu atribut tradicional (una palma) i una aura daurada i, en segon terme, podem distingir a mà dreta una torre i una muntanya, i a mà esquerra una font. El marc també policromat del conjunt ceràmic el forma una sanefa d'inspiració vegetal de colors daurat i blau; està deteriorat a la seva part inferior de la dreta.

Sòl urbà. Sistema de zones verdes. Santa Bàrbara és la protectora en casos de tempesta i riuades, advocació molt apropiada en una població com Caldes d'Estrac.

BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.