Monument al llinatge dels Masats
Sant Salvador de Guardiola

A la casa Masats (a l'era)
    Ctra de can Maçana (BP-1101), primera entrada (A) a la urbanització de ca l'Esteve

Pere Aznar Gargallo (constructor)
    Jordi Piñero Subirana

Monument commemoratiu dedicat a les diferents branques del llinatge dels Masats que es troba emplaçat a l'era de la casa pairal amb el mateix nom. Consta d'una base o pedestal de pedra de planta semi-circular sobre el qual s'aixeca una mena d'estela en forma d'estrella irregular revestida amb lloses de pedra. A la part frontal té encastades quatre plaques amb quatre escuts heràldics de llinatges medievals corresponents als cognoms "Masachs, Masach, Masat i Massat". A la part inferior té una làpida amb la següent inscripció: "4-10-1987. Constructor Pere Aznar Gargallo".

La Casa Masats és un mas d'origen medieval amb una llarga història. Des de l'any 1956 els Masats han celebrat periòdicament uns aplecs familiars on es retroben les diverses branques a la casa pairal. El present monument va ser construït per Pere Aznar Gargallo amb motiu d'una de les trobades, l'any 1987.

GÓMEZ GÓMEZ, Immaculada (1988 ). "Sant Salvador de Guardiola", Història del Bages, vol. 2, Parcir Ed., Manresa, p. 421.
    MASACHS ALAVEDRA, Valentí (1979). Els Masachs o Masats al Bages -un llinatge sense història. Manresa.