Monument al jugador d'hoquei
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Passatge Victorià Oliveras de la Riva, s/n
    Emplaçament
    Al bell mig del complex esportiu, davant de la Pista (actualment coberta)
    514m

    Coordenades:

    42.01408
    2.23829
    436931
    4651620
    Número de fitxa
    08215 - 157
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XXI
    Any
    2002
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Monument aïllat situat al bell mig del complex esportiu de la vila, en un dels laterals del caminet que li dóna accés des de la banda de ponent, a l'extrem oest d'un parterre enjardinat de planta triangular que està situat davant de la façana principal de l'antiga Pista, actualment coberta i remodelada. El monument consta de dues parts ben diferenciades: un basament circular de formigó a mode de peanya i l'escultura pròpiament dita, de bronze i assentada damunt de l'anterior. Es tracta de la representació d'un jugador d'hoquei patins en moviment, amb la pilota enganxada a l'estic i un tronc central decorat que li fa de suport. La imatge està situada damunt d'un basament octogonal de bronze, amb algunes de les seves cares inscrites amb el nom del monument , el de l'escultor, el del seu restaurador i el de l'empresa que proporcionà el material. Alhora, a la part posterior d'aquest basament, hi ha inscrita la data de creació de la mateixa, 1958.
    A l'altre extrem del parterre enjardinat hi ha una peça rectangular de pedra que presenta una inscripció emmarcada i bastida amb lletres metàl·liques, que fa referència a la seva restauració.

    L'escultura original, datada l'any 1958, és obra de l'escultor santhipolitenc Martí Vila i Freixa. En origen estava situada al bell mig d'un petit estanc que estava situat al cente del recinte. Posteriorment, a principis del segle XXI, fou restaurada per l'escultor Modest Fluvià i Aiguabella a partir de l'escultura original. La fosa del bronze per confeccionar-la procedeix de l'antiga foneria Barberí, fundada a Olot durant el segle XVI i posteriorment traslladada a Riudellots de la Selva, on tancà les seves portes l'any 2016. La restauració de la peça fou inaugurada l'1 de novembre de l'any 2002.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 80.
    CASAS TRABAL, Pere (2006). Club Patí Voltregà. 50 anys teixint la vida d'un poble. Vic: Eumo Editorial, Fundació Club Patí Voltregà.