Monument a Pep Ventura
Monistrol de Montserrat

Realisme
    Josep Mainar i Alexandre Cirici i Pellicer, amb l'intervenció de Rafael Solanic i Carles Collet
    Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
    Helena Garcia Navarro

En el primer tram dels camí dels Degotalls, el camí dels Artistes, es troba situat un monument de pedra dedicat al compositor de sardanes.
    El monument és un mur corbat de pedra. A l'esquerra hi ha un medalló de bronze amb el perfil de Pep Ventura, el nom i la data. A la dreta hi ha un baix-relleu de pedra amb una rodona sardanista. Al centre hi ha la zona on algunes ciutats pubilles de la sardana col·loquen plaques commemoratives. A la part superior hi ha la dedicatòria "A Pep Ventura, impulsor de la sardana".
    A la part de davant, al terra, hi ha vuit petits monòlits que figuren el tancament del cercle.

Molas i Rifà, Jordi (1998). "Guia oficial de Montserrat". Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.