Monument a la Mineria
Saldes

Saldes. Oficines Carbons Pedraforca. Segon bis. 08697 SALDES
    Al costat de les oficines de Carbons Pedraforca, al segon bis, sota el poble de Saldes.

Carbons Pedraforca. Passeig de la Pau. 08600 BERGA
    Cortés Elía, Mª del Agua

monument en homenatge a l'activitat minera que es troba a la zona de les oficines de l'empresa Carbons Pedraforca. Està format per un quadre metàl·lic dels que s'utilitzen per subjectar els passadissos de l'explotació, un monòlit amb una placa commemorativa i les banderes de les diferents autonomies d'Espanya. El monument simbolitza que els miners de la zona eren de tots els pobles d'Espanya. La placa commemorativa superior del monòlit és l'escut de l'empresa, amb la detral asturiana i un martell, i un pedraforca en relleu; a la part frontal hi ha una inscripció: VINGUTS DELS QUATRE PUNTS DE LA PELL DE BRAU. AL NOSTRE PRESIDENT. MOLT HONORABLE SR. JORDI PUJOL. SALDES 23-III-1996.

El monument està pendent de ser traslladat a un altre emplaçament degut a que la mina ja no està en funcionament i es desmunatrà la zona d'oficines.

El monument a la mineria es va inaugurar el 23 de març de 1996 amb una visita del President Jordi Pujol a la mina Carbones Pedraforca. El munument es va fer com a homenatge dels minaires al President, així com recordar que els miners de Saldes procedeixen de tota la geografia espanyola. El títol del monument és "El Desig".