Monument a Gaudí
Navàs

    Bages
    Plaça d'Antoni Gaudí. Navàs.
    364

    Coordenades:

    41.89768
    1.87707
    406852
    4639025
    Número de fitxa
    08141 - 410
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XXI
    Any
    2003
    Ramon Espel (arquitecte)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Navàs
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Monument commemoratiu a Antoni Gaudí situat a la plaça que Navàs ha dedicat a la figura del genial arquitecte modernista. Consisteix en una estructura acampanada que recrea les formes i l’estil de l’arquitectura gaudiniana. L’estructura de formigó, revestida del típic trencadís, adopta la forma de quatre arcs catenaris. Són dos dels elements més definitoris de l’arquitectura de Gaudí. A la part superior l’estructura és rematada amb una malla metàl·lica i, a la part inferior, de planta circular, adopta la forma d’un banc per seure. L’interior acull una petita font amb un toll d’aigua. El paviment de la plaça recrea també les formes sinuoses característiques del modernisme.

    Inscripció en una placa: “L’originalitat consisteix en tornar als orígens. A Gaudí”.

    Inscripció en una placa: “Aquest monument construït amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona ha estat inaugurat per l’Hble. Sr. Artur Mas, conseller en cap de la Generalitat de Catalunya. Navàs, 4 de maig de 2003.

    Informació facilitada per Genís Rovira

    Tot i que a Navàs no hi ha cap edifici de Gaudí la relació del poble amb l’arquitecte modernista es podria qualificar d’indirecta. D’una banda, l’any 1918 hi ha constància d’un projecte per al campanar de l’església que va realitzar el claretià Josep Maria Foracada i Sors, parent dels amos de la fàbrica Forcada, el qual s’inspirava molt directament en l’art de Gaudí. Tanmateix, no es va arribar a realitzar i el campanar de l’església que avui es pot veure, que incorpora certs elements modernistes, és obra de l’arquitecte Bernardí Martorell i Puig, de Barcelona. Un altre cas és el de la casa de la Carretera de Berga número 29. Segons informació oral del propietari, la construcció de l’edifici fou probablement obra d’un deixeble de Gaudí.

    L’indret on ara hi ha la plaça d’Antoni Gaudí era, fa uns anys, un solar que es deia Plaça Espanya. A la dècada del 2000 l’Ajuntament va voler urbanitzar-lo i va fer una consulta popular per canviar el nom de la plaça. El nom guanyador fou el de plaça Gaudí, la qual cosa motivà la construcció del monument. L’autor és l’arquitecte tècnic Ramon Espel, de Puig-reig. Tal com informa la inscripció de la placa, el monument fou inaugurat el 4 de maig de 2003.