Cal Miquel
Navàs

Passeig de Ramon Vall, 4. Navàs.

Pau Duarri (mestre d'obres, atribuït)
    S'ha desprès part del revestiment exterior; superfície de la façana amb taques de brutícia
    BCIL
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 15.EA. Núm. registre BCIL: 13948-I Publicació DOGC: 29/04/2019
    7092101DG0379S0001HT
    Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar d’influència modernista que ocupa un xamfrà al nucli urbà de Navàs, parcialment entre mitgeres. És de planta rectangular i disposa de planta baixa més un pis i golfes.

La façana principal, encarada al carrer del Mujal, és precisament la que adopta una forma més clàssica, amb una composició centrada en la balconada correguda del primer pis, amb tres portes. La façana que dóna al Passeig de Ramon Vall es distribueix també en tres eixos d’obertures principals, en forma de finestres balconeres a la primera planta, i incorpora alguns elements del repertori modernista: les tres finestretes escalonades de les dues plantes superiors (que segueixen el recorregut de l’escala interior i trenquen així la simetria de la composició), les rajoles de trencadís de les baranes i, especialment, els cercles de trencadís que, tot formant tríades, estan perfilats per còdols que baixen del ràfec de la teulada, com si fossin medallons que pengessin. Aquestes triades de trencadís i còdols es troben en les dues façanes visibles i constitueixen l’element més singular de l’edifici. La composició més clarament modernista de la meitat de la façana oest enllaça amb la façana sud de l’edifici, que configura una interessant galeria amb columnetes de maó i capitells de pedra artificial amb motius geomètrics que suporten arcs escarsers. Els paraments de l’edifici són de maó, arrebossats i pintats de color clar. Algunes de les obertures de la planta baixa han estat modificades en els anys més recents.

Aquesta casa d’influència modernista pertany a l’amo de Cal Miquel, que és una antiga masia que va quedar integrada dins el nucli urbà de Navàs. Sembla que fou construïda cap a finals de la segona dècada del segle XX (BADIA, 2001: 16), i s’atribueix al mestre d’obres Pau Duarri. Antigament sembla ser que la casa tenia un conjunt interessant de tines.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2001). “El patrimoni de Navàs”. El Xitxarel·lo, núm. 21, p. 16-17.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 15.EA.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa U. 4.