Monument a Anselm Clavé
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Plaça Anselm Clavé
    Emplaçament
    Al bell mig de la plaça del mateix nom
    536m

    Coordenades:

    42.01583
    2.2367
    436801
    4651816
    Número de fitxa
    08215 - 152
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Any
    1955
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Monument de pedra situat al bell mig de la plaça i amb la cara principal orientada a llevant, on es troba l'accés principal a l'espai. Està format per un pedestal de planta quadrada, amb el basament i el capitell motllurats. La cara principal està esculpida amb l'escut dels Cors de Clavé i la següent inscripció: "SANT HIPÒLIT / DE / VOLTREGÀ / A / CLAVÉ". Per contra, a la cara oposada, s'hi llegeix: "UN PETIT POBLE / A / UN GRAN / MESTRE / 24-4-1955". Aquest pilar està coronat per un bust de pedra blanca, representatiu del músic, poeta i polític català. L'estructura està delimitada per un parterre enjardinat de planta rectangular, format per un sòcol bastit amb carreus i un petit muret, amb les cantonades emfatitzades per uns daus de pedra enllaçats per una barana de ferro treballat de color negre.

    El projecte de construcció del monument a Josep Anselm Clavé, custodiat a l'arxiu municipal, data de l'any 1954. L'any següent, en motiu de la col·locació al seu emplaçament actual, l'antiga plaça del Fossar fou remodelada, adoptant d'aquesta manera el nom actual. L'encarregat de les obres fou en Ramon Guiu Cabanas, amb un cost de 4.327 pessetes. El bust que corona el monument és obra de l'escultor J. Puigdollers.
    Els anomenats Cors de Clavé eren un conjunt de societats fundades per Josep Anselm Clavé a mitjans del segle XIX, amb l'objectiu de millorar la cultura del proletariat mitjançant el cant i la música.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 29.
    SERRALLONGA, J.; CROSAS, C.; CASAS, P.; SERRA, L. (2014). Sant Hipòlit de Voltregà, l'empenta d'un poble. Vic: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Eumo Editorial, Museu del Ter, p. 102.
    SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 40.05.EA.