Montcalvari
Arenys de Mar

Carretera del Port, núm. 4
    Mont Calvari

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Jordi Montlló Bolart

La ubicació d'aquest edifici enfront el Turó del mal Temps i en un penya segat roquer enmig del port el converteixen en una fita visual icònica de la població. La part més perceptible de l'emplaçament la trobem a la façana de llevant, on encara s'observa la roca granítica sobre la qual s'alça tot l'edifici. Es tracta d'una construcció exempta, als quatre vents, de quatre plantes i aixecada al voltant de l'antiga ermita del Sant Crist, que ha quedat completament reclosa dins l'estructura de l'edifici. La coberta és mixta; combina el terrat pla amb alguns volums que afegeixen una planta; com en el cas de l'angle sud occidental.

Ha sofert diverses reformes i ampliacions al llarg del segle XX. Es conserva una fotografia de 1890 on encara hi havia l'ermita primitiva, sense cap altra construcció. Era de planta rectangular, d'una única nau, amb capçalera plana i campanar de cadireta a la façana. Al costat de llevant, hi havia un altre edifici adossat. L'aspecte actual respon a la reforma de l'any 1947.

Hi ha llegendes associades a la capella que en qüestionen els motius fundacionals i que s'inclinen per una penitència que el Papa imposa a Hipòlit Doy a causa de l'assassinat a sang freda de la seva dona. Però també n'hi ha que parlen d'un acte devocional com agraïment per haver-se salvat d'un naufragi.

En el museu d'Arenys, es conserven una col·lecció magnífica d'exvots pertanyents a l'ermita.

Hipòlit Doy, mariner de la vil·la d'Arenys fou el fundador de l'ermita del Sant Crist del Mont Calvari al lloc anomenat la Caldeta, després de fer un viatge per Terra Santa i Roma fruit de la devoció que li va despertar aquests llocs sagrats (Solé, 2006). El que no és tan clar és la data. Hi ha documents que parlen de l'any 1524 i d'altres que parlen del 1584. Segons l'autora de la monografia podria tractar-se d'un error de transcripció en confondre un 2 per un 8 o viceversa.

L'any 1906 el turó del Calvari és adquirit per Enric Nel·lo, que edificà un hotel de primera classe, d'estil modernista, després transformat en pseudofuncional, que anomenà Monte Nel·lo. Més tard li fou imposat el nom d'Hotel Monte Calvari.

L'hotel posat a subhasta l'any 1916, és adquirit el 1919 per Joan Artigues i Alart. En el mateix edifici, el senyor Artigues es muntà un elegant xalet. L'hotel Monte Calvario, malmès pels refugiats de guerra i encara més el 1936 per les forces allotjades, és adquirit l'any 1946 per una firma barcelonina. Objecte de successives reformes, segons els estils imperants a cada moment, quedà transformat en habitatges i un restaurant a la primera planta, al costat de l'ermita.

ESPRIU  MALAGELADA, Agustí; PONS i RECOLONS, Maria Assumpció de; NOGUERAS i BARÓ, Núria (1983). Aproximació històrica al mite de Sinera. Editorial Curial. Barcelona.

SOLÉ, Tiona (2006).Mont Calvari. Història i llegendes. Ajuntament d'Arenys de Mar.