Molineret Vell
Fonollosa

Fonollosa. Casa El Molineret Vell s/n. (08259 Fonollosa)
    Des de la BV3008 al km 14,5, agafar el trencall que surt a la dreta i continuar 1,5 km fins la casa

Caldria una restauració i adecentament de la casa
    Raquel Valdenebro Manrique

Originalment la casa coneguda com el Molineret vell devia tractar-se d'un edifici de planta rectangular cobert a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana. Amb posterioritat s'anaren afegint coberts i cossos a llevant i ponent de l'edifici fins a donar-l ila configuració actual. La casa es troba aixecada aprofitant un petit desnivell del terreny, la qual cosa va que la façana posterior tingui l'entrada a l'alçada de les golfes. La construcció és feta amb mur de mamposteria irregular a base de carreus de gran tamany aixecats amb la tècnica de la pedra seca; és a dir, units a base de cairons petits i sense morter. L'edifici es troba sense arrebossar, i destaquen les cantonades reforçades per carreus de tamany més gran i més ben escairats. La façana principal s'orienta a migidia. El portal principal d'accés és construït amb una llinda monolítica. L'edifici compta amb planta baixa, primer pis i golfes. A la planta baica s'obre el portal d'accés. Al primer pis un balcó i una porta de factura més moderna que dóna accés a un terrat adossat. Al segón pis un porta actulament tancada amb fustes. A llevant de l'edifici s'aprecia el mur sense obertures a excepció d'una finestra al primer pis, i un cobert fet posteriorment amb maons que finalitza al primer pis amb una terrassa. A la façana de ponent s'adossa un cos adaptat com a vivenda, aixecat amb la mateixa tècnica constructiva que la resta de la casa, on la planta baixa s'ha aprofitat com a magatzem, i al primer pis destaca una obertura a modus de gran finestral fet amb un arc de diafragma fet a base de maons. Segurament devia fer les funcions de galeria oberta. Aquesta obertura va ser posteriorment tapada, arrebassant l'interior en blanc, i obrint una finestra rectangular. Al nord de l'edifici s'adossen dues grans tines de pedra, encarada l'una amb la porta a llevant i l'altra a ponent. La porta d'accés a la casa per la façana nord s'obre a l'alçada de les golfes, la qual cosa fa pensar que aquesta part de la casa era destinada a magatzem de gra.

Els orígens de la casa del Molineret Vell segurament es remunten al segle XVIII. Sobre el balcó del primer pis de la façana principal destaca una llinda on es marquen les dates de: - 1768-1857-. La qual cosa dóna a entendre que deu tractar-se de la data fundacional i de la data de alguna reforma practicada, segurament la de l'annexió del cos del cantó de ponent. El nom de Molineret vell, indica potser l'existència d'algun mecanisme de molí, lligat amb la presència d'un petit rierol proper a la casa, actualment sec. En tot cas no devia tractar-se d'un molí de grans dimensions, ni pel nom en diminutiu: "Molineret", ni per l'abundància d'aigua del rierol.

VILA I VILA J.M. (1987) Fonollosa . Història del Bages. Vol I. Pàgs. 275-282.