Cal Miquelet
Fonollosa

Fonollosa. Casa Cal Miquelet s/n (08259 Fonollosa)
    Des de Fonollosa, agafar el camí cap a Castelltallat, i a 2 km trencar a l'esquerra

Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de planta rectangular coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana. L'edifici és construït amb mur de mamposteri irregular i es troba parcialment arrebossat amb una capa de ciment molt prima que permet la visió de l'aparell constructiu. Les cantonades s'han reforçat amb carreus quadrangulars i rectangulars de més gran tamany. El conjunt del mas es troba aixecat sobre un petit turó al peu del puig de la Vall, directament sobre la roca, la qual s'aprecia a bona part del fonament del mas. Compta amb planta biaxa i primer pis. La façana principal es troba orientad a llevant i s'obre amb un portal format per dovelles de gran tamany ubicat al cantó nord de la façana. Al costat d'aquest portal s'obre un altre fet amb dues fileres de maons que dona accés a la part de magatzems de la casa. Al primer pis s'obre tres finestres ubicades ben bé arran sota teulada. A les façanes nord i de ponent només s'obre una petita finestra a l'alçada del primer pis. Completen el conjunt del mas un seguit de coberts ubicats a llevant i a migdia del mas. En un dels coberts destaca la presència d'un fogariu de pedra monolític, utilitzat per preparar el menjar dels animals.

Cal Miquelet és sens dubte una masoveria important del mas La Vall. Segurament els orígens de la casa cal buscar-los al segle XVIII. En origen devia tractar-se d'una casa de menor tamany, segurament de planta quadrangular, al qual s'accedia a través del portal adovellat. Amb posterioritat, tot sembla indicar que es va afegir un altre cos a la casa i que es va annexar al nord de la casa. Es tractava d'una zona destinada a treballs agrícoles. Segurament en aquest moment també es reforçaren les finestres del primer pis. Totes les obertures d'aquest moment foren reforçades amb maó. Al igual que als seus orígens la casa continua sent una masoveria del mas La Vall, que conreua les propietats d'aquest mas en aquesta zona del terme.

VILA I VILA J.M. (1987) Fonollosa . Història del Bages. Vol I. Pàgs. 275-282.