Molí Gallardes
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Cal Gallardes. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Ctra de Bellprat, trencar cap a Cal Gallardes. Situat a la zona boscosa al sud de la masia.
  518

  Coordenades:

  41.55724
  1.48191
  373406
  4601732
  Número de fitxa
  08226-125
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1823
  Joan Casan
  Estat de conservació
  Dolent
  Coberta inexistent, algunes parets caigudes i cobert de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 40778
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A010000120000AW
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  L'edifici del molí de Gallardes es troba situat en una zona de bosc sota la masia Gallardes, en un punt on conflueixen la riera de la Goda amb el torrent de d'Infern. L'edifici fou construït l'any 1823 i va estar en funcionament fins l'any 1912.
  Actualment del molí fariner de Gallardes, de planta quadrangular, s'hi accedia per la façana est. El portal d'accés és d'arc de mig punt adovellat i sobre el qual s'hi col·locar una biga de fusta, dona accés a la sala de moles. Tant de la sala de moles com del portal adovellat només n'és visible una part superior, ja que la resta es troba colgada per vegetació. A la paret nord, per l'interior s'aprecien els forats de l'embigat que separava la sala de moles del primer pis. El parament dels murs és de pedra arenisca lligada amb argamassa, excepte algunes zones on també hi ha maons, fruit de posteriors refraccions.
  A la part posterior de l'edifici s'hi conserven les parets de pedra de la bassa, realitzades amb carreus de pedra ben escairats lligats amb argamassa. El pou de pressió estaria situat a la paret est de la bassa. Actualment es troba plena de vegetació. La bassa, mitjançant el rec, recollia les aigües provinents de la riera de la Goda amb el torrent de d'Infern.
  Aproximadament a sis metres de la façana est del moli es documenta la part superior d'una obertura en arc de mig punt de petites dimensions que correspondria a l'obertura de la sortida de l'aigua del carcabà. Malgrat tot, es troba coberta de vegetació.

  El molí fariner de Cal Gallardes va tenir activitat des de l'any 1823 fins l'any 1912 amb diverses refraccions com la que es documenta l'any 1889 amb la compra d'una "llimpia".
  Segons documentació pairal de la masia de Cal Gallardes, la maquinària de les moles la va instal·là Ton Fitarol, mestre de molins i la construcció del molí va ser feta per Joan Casan i els seus dos fills de Prats de Rei i l'any 1843 van haver de reparar les rescloses Francesc Morros i Anton Cuat.
  Entre els anys 1941 i 1946 la turbina del molí de Can Gallardes es va incorporar al mecanisme del molí de dalt de Tous.

  AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicacions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.
  Catàleg de béns protegits per al POUM de de Sant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.