Molí d'en Valls
Gurb

Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    A 1450 metres per camí rural de la carretera C-153, punt quilomètric 3'200

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

El molí d'en Valls es troba situat a escassos metres a l'est del riu Gurri i a l'oest del Vidal i la Roca del Gurri.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i un volum adossat al nord. Està bastida amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra i parts de tàpia i amb una part, a tocar del riu, bastida a la base amb filades regulars de carreus grans. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, compta amb un nivell menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta l'edifici. A nivell de primer pis hi ha dues finestres i un portal emmarcat amb pedra treballada, i a les golfes hi ha una finestra.
    La façana est forma un queixal a la part dreta ocupat per un volum adossat que forma un porxo a la planta baixa amb pilar cantoner bastit amb blocs de pedra treballada i una eixida al primer pis. Al fons del porxo hi ha un portal amb llinda de fusta en la que hi ha la data de 1746 inscrita coronada amb una creu. En la part que correspon al volum principal hi ha una única finestra.
    La façana nord conté el volum adossat al centre, també formant una eixida al primer pis en aquesta part. A l'esquerra sobresurt una part del volum principal amb un portal amb llinda de fusta a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis. A l'extrem dret sobresurt un apèndix del volum principal, probablement la part més antiga i a on es trobava una part de la maquinària del molí. En aquesta façana conté una finestra al primer pis.
    La façana oest mostra dues parts separades per una inclinació lleugerament diferent. A cada una de les dues parts hi ha tres finestres, una de les quals a la meitat dreta emmarcada amb pedra treballada. A la dreta hi ha diverses estructures adossades, bastides modernament amb murs d'obra vista.

El molí d'en Valls podria tenir el seu origen, segons mossèn Pladelasala, en un molí draper documentat a la zona el segle XIV. El molí va deixar de funcionar l'any 1863 quan un fort aiguat va destruir la resclosa de Reixac.

PLADELASALA, Ramon (1955). "Granollers de la Plana". dins revista Ausa, vol II. 1955.