Molí dels Capellans
Taradell

    Osona
    Riera de Taradell
    563

    Coordenades:

    41.87977
    2.27957
    440223
    4636678
    Número de fitxa
    08278 - 84
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIV-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 24216
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000116200DG43E0001GS
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

    El molí dels Capellans és un edifici d'origen medieval que ha estat reformat al segle XIX. Està format per tres volums superposats, construïts aprofitant el desnivell natural del terreny. La part més antiga és la més propera a la riera. Aquest és de planta baixa i pis i té la coberta a un vessant que fa el desaiguat a gregal. En aquesta façana hi ha diverses finestres d'arc pla de pedra carejada, i a la part inferior l'obertura del carcabà. S'hi accedeix per la façana de xaloc per un portal d'arc pla de pedra carejada. A migdia s'hi adossa el segon volum de major alçada i dimensions, amb planta baixa, pis i golfes i la coberta a dos vessants desiguals. La majoria de finestres són amb llinda de fusta i brancals ceràmics. El tercer volum s'adossa a migdia és de factura moderna i funciona com un garatge. Al costat d'aquest hi ha les restes dels murs de la bassa, que fou enderrocada fa uns anys, i el cup. El tractament exterior dels murs és la resta de morter de calç, que en trobar-se deteriorat permet veure el parament de pedra. Per accedir a la casa s'ha de creuar un pont sobre la riera, situat a gregal del molí.

    Es tracta d'un dels indrets més pintorescs de Taradell, que ha estat pintat i reproduït en nombroses ocasions.

    Antigament era conegut com el molí de la Rovira i estava sota el domini de la Catedral de Vic. Al segle XIV el molí es trobava enderrocat a causa d'una rierada i en compartien la propietat els Madriguera i els Boscàs, que a mitjans d'aquest segle l'haurien reconstruït. Al segle XVIII les propietats dels Madriguera, que a causa del seu endeutament no en podien pagar els corresponents censos, van passar a la Catedral de Vic. Després de la desamortització, va passar a mans particulars.

    Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació (2009). Ajuntament de Taradell.
    Diversos autors (1984). Els molins de Taradell. Taradell: Publicacions Ajuntament de Taradell.
    FERRARONS, R.; MUNMANY, J. (1983). Les masies de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell.
    PUIGFERRAT, C. (20149. La Madriguera (Taradell): Història d'un mas osonenc. Taradell: Josep Miralpeix i Maria Dolors Peix.