El Bou
Taradell

Camí del Bou

XIV-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Bou és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVII. Entre els vestigis conservats de l'edificació primitiva, en destaquen els carreus del parament, espitlleres tapiades i dues finestres de tradició gòtica a la façana lateral.
    És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada, damunt del qual hi ha un finestral amb inscisió conopial a la llinda i una creu gravada. En un costat hi ha els carreus i el desguàs que senyalen l'existència d'una pica a la sala del pis. La resta d'obertures són d'arc pla de pedra carejada i es distribueixen per la façana de forma aleatòria. A la façana lateral de ponent, a nivell del pis, hi ha dues finestres de pedra de tradició gòtica, totes dues amb incisions conopials ramificades i amb símbols inscrits entre els que s'endevina la silueta d'un castell, probablement el casal de Mont-rodon. A la part inferior del mur s'entreveuen dues espitlleres tapiades. La resta de façana tenen poques obertures, totes de pedra carejada. El tractament exterior dels murs és de restes d'arrebossat, entre el que s'entreveu el parament de pedra, en alguns trams de carreus. El ràfec està acabat amb cabirons. A l'angle de gregal de la casa hi ha adossat un cos perpendicular amb coberta a dues vessants que es correspon amb una antiga tina. Davant la façana hi trobem un petit pati format per un baluard i diversos cossos annexes, al qual s'accedeix per una lliça situada al costat de ponent on hi consta inscrit: "JOAN BOU 1624" i una creu i el monograma de Crist intercalats. Al davant s'hi obre una gran era amb lloses i diversos cossos annexes. A uns quans metres a llevant de la casa hi ha un antic aljub.

Al voltant de l'any 1240 la masia pertanyia als senyors de Mont-rodon, a qui va pertànyer fins que al segle XVII hi anà a viure la família Bou. Antigament era coneguda com el Pujol de Munt. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consta Bartolomeu Moles àlies Pujol de Munt, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.