Molí dels Arnaus
Sant Feliu Sasserra

Sector central del terme municipal
    A 2650 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'8

Presenta vegetació als murs i diverses reformes realitzades amb maó a diferents parts de l'edifici.
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí del Arnaus està situat a la banda de ponent de la riera del Relat, a tocar d'aquesta i envoltat per feixes amb murs de pedra.
    Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions composat per un volum central i dues estructures adossades al voltant. Està format per planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant i aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades, algunes reformades amb maó.
    La façana principal està orientada al sud i presenta dues parts diferenciades, a l'esquerra la zona d'accés i habitatge i a la dreta un cobert que sobresurt perpendicularment amb coberta d'una sola vessant i d'alçada fins a nivell de primer pis. Destaca la porta principal emmarcada amb pedra i llinda que conté la inscripció següent: Anton 1801 Arnaus. Sobre la llinda hi ha un arc de descàrrega construït amb maó. Al primer pis hi ha cinc obertures, tres d'elles emmarcades amb pedra, dos de les quals conserven l'ampit de pedra. A les golfes hi ha una petita finestra emmarcada amb maó i un porxo sota teulat amb baranes de fusta i un pilar de maó.
    La façana est presenta un pis i golfes degut al desnivell en el qual s'assenta l'edifici. S'hi obren tres obertures, una de les quals emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis hi ha una porta d'accés a la que s'arriba a través de quatre graons de pedra. A pocs metres de la façana s'hi ubica un petit cobert de teulada a dues vessants construït amb pedra i maó. Davant d'ell s'hi conserva un petit safareig de pedra.
    La façana nord també presenta dos pisos degut al desnivell. Es troba totalment recoberta d'heura entre la que s'observen quatre obertures i un sòcol de construït amb pedres de grans dimensions. A uns metres de la façana hom hi pot observar les restes del rec que conduïa l'aigua al molí.
    La façana oest presenta tres obertures, una de les quals emmarcada amb pedra treballada. A la planta baixa hi sobresurt perpendicularment un cobert. També s'hi pot observar un mur de pedra a nivell de primer pis que s'allarga a l'esquerra de la façana en direcció nord.

El molí dels Arnaus apareix documentat a mitjans del segle XIX en la llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854. Tot i així l'edifici actual correspon a principis del segle XIX, tal com recorda la llinda de la porta principal amb la data de 1801, i no és descartable que fos una ampliació amb habitatge, d'un molí anterior.

Arxiu Municipal de Sant Feliu Sassera, Llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, secció 2.2.1