Casanova dels Arnaus
Sant Feliu Sasserra

Sector oest del terme municipal
    A 4600 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 60'5

Dolent
    L'edifici es troba parcialment derruït, presenta un gran esvoranc a la part dreta de la façana principal i només conserva els murs de càrrega de les façanes sud-est, nord-oest i una part de la sud-oest i de la nord-est. Presenta també arrebossat degradat.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Casanova dels Arnaus està situada en un punt elevat al sud de la Serra de Bonells i a l'oest de la vall per la que discorre el torrent de coll de Bou i prop del torrent de Rocafesa.
    Es tracta d'una masia de grans dimensions parcialment derruïda, formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada a doble vessant amb aigües a les façanes laterals i diverses construccions annexes construïdes amb pedra que tanquen una lliça davant la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra, amb pedra treballada a les cantonades i envoltant algunes obertures.
    De la façana principal, orientada al sud-oest, només se'n conserva la meitat esquerra en la que es pot observar una finestra al primer pis emmarcada amb maó i llinda de pedra i una altra a les golfes emmarcada amb maó. A la planta baixa s'hi conserva un brancal de pedra de la porta principal, actualment inexistent.
    La façana sud-est conserva dues obertures a nivell de primer pis, la de l'esquerra té llinda de pedra i una estructura que sobresurt i que correspon a la comuna. L'obertura de la dreta és una finestra emmarcada amb maó i llinda de pedra.
    De la façana nord-est només se'n conserven dos panys de paret als dos extrems, en sobresurt a l'esquerra una estructura construïda amb maó.
    La façana nord-oest està dominada per un cobert construït amb pedra i teulada a una vessant que arriba al nivell de primer pis i que s'estén fins a uns metres davant de la façana principal.
    A uns metres de la façana principal s'hi ubiquen diverses estructures de pedra amb petites reformes amb maó i teulada a dues vessants dins de la lliça que queda delimitada en tot el seu perímetre per murs de pedra, que en molts punts superen els dos metres d'alçada.

La Casanova dels Arnaus apareix documentada a mitjans del segle XIX en una llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, tot i que el seu origen podria ser anterior. Després de la Guerra Civil la masia fou reconstruïda amb temps i materials precaris fet que provocà el deteriorament progressiu de l'edifici. Fonts orals recorden la masia dempeus als anys 60. La Casanova dels Arnaus va acabar de derruir-se fa uns dos anys.
    Tot i ser masoveria dels Arnaus, pertanyia al terme parroquial de Sant Miquel de Terradelles.

Arxiu Municipal de Sant Feliu Sassera, Llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, secció 2.2.1