Molí del Verdeguer
Avinyó

100 m a l'oest del polígon del Ponsic

Està en ruïnes ja que ha començat a perdre els terres interiors.
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Molí de planta baixa i pis amb una superfície de 50 m2. La coberta és de quatre vessants. L'acabat exterior és de pedra vista amb restes d'arremolinat amb ornaments d'obertures i façana de rajoles ceràmiques. Té l'aspecte de construcció del segle XIX. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu.

Hi ha un excés de vegetació a l'exterior.

La riera Gavarresa donava energia a dos molins importants al llarg del poble d'Avinyó: el molí del Verdaguer i el molí de la Barnola, pertanyents a les dues cases més importants de la zona. Tant un com altre edifici són aproximadament del mateix període. Els molins abastien un territori força ampli.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.