Barraca del Tinet Giralt Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  600 m al nord de Can Passol

  Coordenades:

  41.87519
  1.97614
  415040
  4636426
  08012-218
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 017A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular i una superfície aproximada d'uns 6 m2. Està construïda amb carreus regulars de pedra lligats en sec, excepte els carreus que envolten la porta, lligats amb morter. A la paret de llevant hi ha una obertura en forma de porta que hi conté una porta de fusta tancada amb cadenat. El sostre, tal i com es pot apreciar des de fora, és de doble vessant i està fet amb lloses grans que reposen sobre un tramat de bigues de fusta. Modificacions posteriors han fet crear una paret més al nord, per tal de tenir-hi un nou espai de cobert. El sostre que va de la paret del cobert a dalt de la barraca és d'uralita i està tapant el sostre original. La barraca ha estat molt modificada.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.