Molí del Rovira
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    100 m al sud-oest de l'església de St. Marçal de Relat

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta quadrangular i amb una superfície aproximada de 700 m2. Està construïda amb carreus de pedra lligats amb morter i es pot observar com el sostre era de doble vessant per la mateixa cadència de les parets ja que no s'ha trobat cap tipus de restes del sostre. Tindria dues plantes, i, part de l'edifici s'adossaria a la roca que hi ha a la vessant de llevant de l'estructura. En aquesta part adossada a la roca hi trobaríem un habitacle utilitzat segurament com a pallissa o altre tipus de magatzem agrícola. La porta principal dóna a la cara de migjorn i se'n ha de destacar el llindar on apareix: "Joseph IHS Rovira/ 1734"

L'interior està ple de vegetació i gran part de les parets han començat a esquerdar-se.

El riu Relat donava energia a dos molins importants al llarg del camí entre Sant Feliu Sasserra i Avinyó: el molí del Vinyers i el molí del Rovira, possiblement les dues cases més importants de la zona. Tant un com altre edifici són del mateix període, que coincideix amb el creixament del conreu de blat a la zona. Els molins abastien un territori força ampli.

- ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (cord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.