Molí del Pubill
Castellfollit del Boix

El Molinot. Nord-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Des de Castellfollit del Boix agafar el camí de Grevalosa i seguir pel camí de Castellar passat el Mas Pubill el primer a la dreta.
    561

41.6826
    1.65
    387641
    4615417
    08059 - 322
    Restaurat
    46198
    Cultural
    08058A004000090000PE
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El molí del Pubill correspon a un edifici actualment restaurat que conserva la bassa i l’antic canal d’aigua que omplia la bassa des de la riera de Grevalosa. Es troba situat a poca distància del mas i a peu de camí. El molí es un edifici construït a finals del segle XVIII per Anton Muntaner tal i com consta a la llinda de pedra del portal d’accés i on s’hi pot llegir: “AVE MARIA PURISSIMA SIN PECADO FOU CONSEBIDA ANTON MUNANER ME FEU LO ANY IHS 179­_” Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a tramunta. Consta de dues plantes, la planta superior que correspon a l’obrador i la sala subterrània on hi ha la zona del carcabà. La sala de l’obrador presenta una coberta en volta de canó de pedres amb pedrís més elevat a la zona de migjorn de la sala on hi ha col·locada la zona de moles amb la mola volandera col·locada i just al davant la caixa de la farina realitzada amb grans blocs de pedra. A la zona del carcabà s’hi accedeix per una porta situada a l’exterior del molí. Correspon a un espai de dimensions més reduïdes respecte a l’obrador i on s’hi conserven alguns dels elements relacionats amb el mecanisme de funcionament de les moles. Així es manté la comporta de cup que permetia controlar l’accés d’aigua que feia moure el rodet i l’alçador de fusta que permet controlar la mola. Adossat a la banda de migjorn s’hi documenta la bassa, de planta pentagonal, amb el pou de pressió de planta quadrangular. A la banda de ponent del molí hi ha un antic pou d’aigua amb la coberta en volta de pedra rejuntada amb morter de  calç. L’accés al pou, situat a llevant, es amb llinda d’arc de mig punt amb brancals de pedra.

Anton Muntaner, amo del Mas Pubill a finals del segle XVIII, fou un dels membres de la família que va dur grans reformes que van generar una època de gran esplendor i prosperitat de la casa. Entre les tasques que va efectuar hi ha la construcció del molí. El molí es va edificar entre l’any 1796 i 1800. En la construcció del molí hi van treballar mestres de Calaf, Caldes, Rajadell i Copons. Segons la documentació les pedres per la construcció del molí es van extreure in-situ mitjançant pólvora i la instal·lació de les moles i del rodet va estar supervisada per un mestre moliner l’any 1799. Les moles es van portar de la pedrera de Montjuïc de Barcelona.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.