Molí del Perdut
Vilanova del Camí

    Anoia
    A l'extrem meridional del Pla de la Fassina
    Emplaçament
    A l'actual marge dret del torrent de Garrigosa, just abans que aquest desemboqui en el riu Anoia
    288

    Coordenades:

    41.57057
    1.63248
    385986
    4603002
    Número de fitxa
    08302 - 11
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Estat de conservació
    Dolent
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí (P.A 26455)
    Accés
    Restringit
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08303A003000060000QU
    Autoria de la fitxa
    Miquel Gea Bullich

    Antic molí del que actualment només són visibles algunes parets dempeus que han estat aprofitades pels hortolans de la zona per tal de bastir els seus coberts per als horts.
    Seguint el camí que avui va paral·lel al torrent de Garrigosa, just abans d'arribar a un pontet per accedir a alguns d'aquests horts, podem veure una mena d'esperó fet amb pedra ben treballada que podria estar relacionat amb el molí.

    A la foto aèria de l'any 1946 consultable des de la pàgina de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el molí és perfectament identificable. Les coordenades exactes de la seva localització han estat extretes mitjançant aquesta font atès que només hem vist les restes des de l'exterior dels horts.
    També cal destacar que, si bé aparentment avui dia podríem dir que el molí se situava al marge dret del torrent de Garrigosa, la foto aèria citada més amunt, de l'any 1946, sembla posar de manifest que el torrent passava a migdia del molí i que, per tant, aquest se situava al marge esquerre del torrent de Garrigosa.

    Les restes d'aquest molí foren molt més visibles fins, com a mínim, finals dels anys 80 del passat segle XX. L'àrea fou comprada per un grup d'hortolans. Un d'ells assegurà que hagueren de tirar a terra alguna de les parets més altes perquè amenaçaven ruïna i eren molt perilloses. Actualment s'utilitzen les restes d'alguna de les seves parets com a part dels coberts dels horts. Molt probablement sota el nivell de circulació actual es conserven les estructures del molí que estarien parcialment soterrades, com ara el carcabà o cacau.

    PALAU I RAFECAS, Salvador (1991). "Els molins fariners de la conca de l'Anoia". Miscel·lània Penedesenca, 15. Pàgs. 591-619.