Molí del Pasqualet
Caldes de Montbui

Carretera de Caldes a Sant Sebastià, pk. 0
    Entrar dins el càmping i a mà esquerra al costat de la tanca, baixar per un corriol cap a la riera

Laura Bosch Martínez

Molí en ruïnes on actualment, entre mig de les bardisses s'endevinen quatre parets de pedra sòlida a la base, i d'adob a la part superior, una volta de pedra i un seguit de murs coberts d'esbarzers. Per la part de dalt del marge hi ha la bassa, molt ben conservada, de planta rectangular, que mesura trenta metres per vint metres, amb dos contraforts per la banda més alta del marge. Actualment al seu interior hi ha cavalls. Des del camí s'ha fet una rampa de terra que permet als cavallets entrar i sortir.

conegut també amb el nom del Molinot del Pascolet

Sembla ser que durant el segle XIX i bona part del segle XX fou conegut també amb el nom del "Molinot". Antigament també es coneixia amb el nom de Molí d'en Castellvell. A mitjans del segle XIX va ser abandonat i més tard tornà a ser utilitzat com a molí d'esmolet. Ja entre els anys 1920 i 1930 aproximadament es transformà en fàbrica serradora d'en Gaspar Sans, i passar a ser conegut com "El Molí de la Serra". Es va aprofitar el saltant d'aigua per fer funcionar la màquina de serrar.
    Segons Joan Pallarés (1994), aquest molí ja s'anomena l'any 1353 molí de Centelles i després de Selfores.
    La bassa està ben conservada ja que a principis del segle XX fou reconstruïda per poder aprofitar l'aigua pel reg.
    Potser aquest molí fora anomenat Molí del Pasqual durant el 1720, pel nom del propietari del Pascolet, anomenat Emmanuel Pasqual del Molí. (Moreu-Rey (1962), pàg. 161).

BOLÓS, Jordi (2004). Els orígens medievals del paisatge català. L'arqueologia del paisatge com a font per a conèixer la història de Catalunya. Cap.15, pàg. 363-389. Textos i estudis de cultura catalana. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    MOREU-REY,E. (1962). La rodalia de Caldes de Montbui. Repertori històric de noms de lloc i de persona. Pàg. 160 i 161.Editorial Teide. Barcelona.
    PALLARÉS-PERSONAT, J.; AYMAMÍ, G. (1994). Els molins hidràulics del moianès i de la riera de Caldes. Arxiu bibliogràfic excursionista de la unió excursionista de Catalaunya de Barcelona. 90 anys d'activitats - 1904-1994. Núm. 31. XXVI Premi "Sant Bernat". Pàg. 93. Ed. Rafael Dalmau. Barcelona.
    TRICUERA MESTRE, Laura (2006). L'Abans. El Vallès Oriental. Caldes de Montbui. Recull Gràfic 1870-1965. pàg. 295. Ed. Efadós, S.L.