La Resclosa del Pasqualet
Caldes de Montbui

Riera de Caldes, per sota del càmping del Pasqualet
    Entrar dins el càmping i a mà esquerra al costat de la tanca, baixar per un corriol cap a la riera

Laura Bosch Martínez

Resclosa construïda transversalment en el curs d'aigua de la riera de Caldes amb l'objectiu d'elevar el nivell de l'aigua i desviar-la per aprofitar-la per captar aigua i desviar-la mitjançant mitjans moderns cap a la pedrera del Remei, que actualment s'utilitza com a embassament d'aigua potable per l'abastiment de la vila de Caldes de Montbui. Situada uns metres més avall d'on conflueixen amb la riera, varis torrents provinents de la vinya del Guerxo, fa una vintena de metres de llargada per 1,10m d'alçada i 50 cm de gruix. Al costat del camí d'accés hi ha una caseta on es controla el nivell d'aigua que entra mitjançant una reixa situada al costat d'unes escaletes, prop de la caseta. L'estrat arbori que envolta la resclosa està bàsicament dominat per alzinar (quercus), amb algun àlber (Populus alba), i freixe (Fraxinus angustifolia). Els estrats arbustius i herbacis són bastant similars al de l'omeda, però en el cas de les alberedes litorals es caracteritza per presentar vinca (Vinca diformis) i sarriassa (Arum italicum) i jonqueres (Molinio-Holoschoenion), i comunitats dominades per joncs com ara el jonc boval (Scirpus holoschoenus).. També hi ha la presència de bardisses i roldor (Rubo.Coriarietum), molt abundant als marges. Les bardisses un conjunt fitocenològic d'indiscutible personalitat, (Prumetalia spinosi), caracteritzat per l'espinositat i l'atapaïment dels arbusts i lianes que l'integren. A la bardissa amb roldor hi prenen una especial rellevància diverses plantes de la família de les rosàcies, totes punxants, com l'esbarzer (Rubus ulmifolius), l'arç blanc (Crataegus monogyna), els rosers (Rosa canina, Rosa micrantha) o l'aranyoner (Prunus spinosa).

Sembla ser que en temps antic, quan funcionava el molí ja n'hi havia una de resclosa en aquest lloc, però s'anà malmetent amb l'abandonament del molí. A principis del segle XX, amb el funcionament del molí com a serradora, la resclosa fou restaurada i ja més tard, per aprofitar l'aigua per omplir la pedrera del Remei, es reconstruí amb formigó.