Molí de vent de Santa Maria de Veciana
Veciana

Santa Maria de Veciana
    davant l'església parroquial de Santa Maria de Veciana, a la part alta del turó.

No conserva la part metàl·lica
    Jordi Montlló Bolart

Pilar de sustentació d'un antic molí de vent metàl·lic que generava electricitat per l'església i la rectoria de Santa Maria de Veciana.
    És de secció quadrangular i està fet de pedres irregulars unides amb morter. La part més alta es conserva en uns tres metres d'alçada. Per la part septentrional s'observen unes pedres encastades que sobresurten de la paret i que serveixen de graons per accedir a la part metàl·lica del molí, que no s'ha conservat.

Aquest sistema de generar corrent elèctric va ser molt usual a Veciana durant molts anys, ja que el subministrament elèctric de la xarxa va arribar molt tard.

Aquest molí de vent, es feia servir per generar electricitat destinada la rectoria i l'església de santa Maria de Veciana. En el període que va del 1940 al 1970 es va utilitzar molt aquest sistema per alimentar dinamos que produïa electricitat a 12 volts.
    La majoria d'aquests molins eren fabricats a Can Canela.

ANDREU CABALLERIA, Montserrat (2003). Segur, un poble amb passat i amb futur. Inèdit.