Molí de Marfà
Castellcir

Vall de Marfà

Ha perdut les cobertes, i està sent ocupat per vegetació.
    BCIL, aprovació definitiva comissió urbanisme 14/03/2013
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

El molí de Marfà se situa proper a la riera de Marfà, a prop d'on havia existit el pont que la creuava. Al llit rocós de la riera s'hi reconeixen canals repicats i línies de forats (on encastar-hi estructures de fusta) per tal de derivar l'aigua cap als mecanismes dels molí. Tant l'edifici com el seu entorn es troben en avançat estat de deteriorament, amb les cobertes caigudes i un avanç de la vegetació que ho emmascara.
    Malgrat tot, és visible l'alineació general de l'edifici nord-oest/sud-est, així com l'existència de planta baixa i primer pis sota coberta, que era a dues aigües.
    L'aparell és de maçoneria, i s'hi aprecien tant obertures allindanades amb pedra com d'altres fetes amb maó. A la llinda de la porta d'entrada hi ha inscrita la data de 1820.
    Al lateral est hi ha una petita bassa.

També anomenat Molí de la Tosca.

Quan cessà la seva activitat va servir de refugi o hostal per als qui anaven al santuari de la Tosca.