Molí d'en Brotons
Castellcir

Vall de Marfà

Comença a perdre part de la coberta
    BCIL, aprovació definitiva comissió urbanisme 14/03/2013
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Molí construït dins una balma natural (denominada Balma d'en Brotons) encaixada sota un salt d'aigua de la riera de Marfà. La ubicació li confereix un aspecte característic, ja que en condiciona l'edificació, de planta rectangular allargassada que aprofita com a paret de fons la mateixa de la balma.
    La construcció està feta amb pedra lligada amb morter de calç, i les obertures són allindanades. Hi destaca una ampla volta de mig punt que sosté la crugia central sobre l'aigua.

El molí va estar habitat i en funcionament almenys des del 1608, en què és anomenat Molí de Brotons o dels Pilars. El 8 d'octubre de 1863 hi hagué una avinguda d'aigua extraordinària (l'aiguat de Santa Reparada), que causà la mort de les vuit persones de la família del moliner i s'endugué un nadó amb el seu llitet de fusta de l'interior del molí. Des de llavors ha estat abandonat.
    S'hi molia gra per fer-ne farina i fulla de roldó per fer-ne tints.

Aymamí Domingo, Gener; Pallarès Personat, Joan.(1994).-"Els molins hidràulics del Moianès i de la Riera de Caldes".Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la UEC (31):1-119. Unió Excursionista de Catalunya de Barcelona.
    Autores: Garcia-Pey, Enric (2005): Castellcir. Recull onomàstic. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya.