Molí de la Riera
Olost

Sector sud-est del terme municipal
    A 850 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 17'400.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Molí de la Riera es troba situat a uns 150 metres al sud-est de la masia de la Riera, a tocar del torrent de Sant Genís. El molí està format per dos volums adossats que formen una L: el volum principal (habitatge) i un volum antigament d'ús agropecuàri (corts). L'edifici està format per planta baixa, un pis i golfes, construït amb murs de maçoneria de pedra arrebossats i pintats de blanc, cobert amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al nord-est, presenta un portal a nivell de primer pis, emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. Flanquejant el portal s'obren dues petites finestres. A les golfes també s'obren dues petites finestres.
    A la façana sud-est es pot veure fins on arribava l'antiga estructura del molí que posteriorment fou ampliada. Presenta tres portals i una petita finestra a l'extrem esquerra de la planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres i seguin la mateixa vertical, a les golfes, també s'obren dues finestres.
    La façana sud-oest presenta un queixal ja que hi ha un cos adossat. A la part dreta, façana que sobresurt endavant i que correspon al cos adossat, sols hi ha una petita obertura a mode d'espitllera; la façana que queda enfonsada presenta cinc obertures disposades irregularment.
    A la façana nord-oest presenta una finestra. Davant la façana s'hi adossava la bassa del molí. Actualment la bassa està tapada de terra i sobre s'hi ha fet horts. La resclosa del molí, avui en dia derruïda, es trobava uns 300 metres riera amunt.

Aquest molí es troba erròniament inclòs en l'inventari de patrimoni industrial d'Oristà.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Fa més de 60 anys que el molí no funciona. El molí, que era molt petit, va ser ampliat i reformat per a fer-ne un habitatge.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.