Molí de Baix
Olost

Sector nord-oest del terme municipal
    A 500 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 5'250.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de Baix es troba situat a ponent de la riera Gavarresa, uns centenars de metres a l'est del nucli de Santa Creu de Jutglar. Es tracta d'un antic molí fariner bastit sobre una plataforma rocosa, format per dos volums adossats. El volum destinat a l'habitatge, el més allargat, està construït amb murs de maçoneria de pedra irregular parcialment arrebossats, cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions, teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior i està format per planta baixa i un pis. Al vèrtex sud-oest hi ha adossat l'edifici destinat a la maquinària del molí. També està construït amb murs de maçoneria de pedra irregular, teulada de doble vessant i cantonades diferenciades amb grans carreus.
    La façana principal del volum de l'habitatge, orientada al sud, presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada amb la data inscrita de 1632. Sobre el portal hi ha una balconada amb baranes de fusta i un accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada; a la part dreta de la façana hi ha tres espitlleres disposades verticalment, dues de pedra i una d'obra, i una sala a la planta baixa coberta amb volta d'arc rebaixat de rajola. Encara més a la dreta hi ha una pallissa. En un carreu de la cantonada hi ha la inscripció de R.A 1918. Adossat a la part esquerra hi ha l'edifici de la maquinària del molí; a la banda est hi ha un portal d'accés emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. A la banda sud d'aquest volum hi ha a nivell de soterrani el carcabà, la sortida del qual coronada amb arc de mig punt adovellat. A l'interior conserva l'arbre i el conducte per on baixava l'aigua des de la bassa. A nivell de planta baixa de la façana s'obre una espitllera oberta en una pedra monolítica, i a nivell de primer pis una finestra emmarcada amb maó. A la façana oest d'aquest volum hi ha una finestra emmarcada amb obra i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada.
    A la banda nord del volum de l'habitatge s'hi adossava la bassa del molí. Encara conserva part de les pedres que delimitaven la bassa, actualment plena de terra. A la banda dreta es conserva el pou de la bassa que conduïa l'aigua al carcabà. La façana nord presenta sols nivell de primer pis i s'hi obren tres finestres disposades de forma longitudinal i una porta d'accés, totes emmarcades amb maó.

Dins el molí hi ha una pedra gravada amb l'any 1620. Uns metres al nord del molí hi havia l'antiga resclosa que es va esfondrar al primer quart del segle XX a causa d'una forta riuada; posteriorment se'n va reconstruir una altra.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

L'actual edificació del molí de Baix data del segle XVII tal com ho indiquen dues llindes datades a l'edifici.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.