Molí de La Morera
Veciana

    Anoia
    Riera Gran
    536

    Coordenades:

    41.67464
    1.50096
    375221
    4614738
    Número de fitxa
    08297 - 223
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    abandonat des de fa força temps, no conserva la teulada i la vegetació a cobert bona part deles estructures.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (26452 IPA)
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08298A003090020000IH
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Antic molí fariner situat a la llera esquerra de la Riera Gran, una mica abans de Sant Salvador de Miralles i del Molí Nou, en el lloc anomenat La Morera.
    Es tracta d'una edificació molt gran, en força mal estat pel que fa als pisos superiors, però ben conservats als espais més baixos. Actualment l'heura i les bardisses en cobreixen la major part dels murs, i el pagès ha apilat munts de runa i terra al seu voltant. L'edifici està integrat en un marge. A la part superior s'hi ha localitzat el pou amb la bassa. Aquesta, actualment s'utilitza per a cultivar-hi cereals. A la part superior també s'observen les diferents dependències que formaven part del molí, com l'obrador, on hi hauria la mola mòbil amb el forat al mig per abocar-hi el gra, o per endreçar els sacs de gra i de farina. Per sota, el carcabà o cacau està intacte, construït tot ell amb carreus de pedra molt ben treballada. Manca la volandera, el rodet i l'arbre però resta la marca al sòl del seu emplaçament originari. La sortida d'aigues cap el riu es feia pel costat lateral, ja que per aquesta banda hi ha una distància actual de cinc metres aproximadament. La façana principal de l'edifici estava orientada a migdia. Conserva una llinda de fusta de grans dimensions. La teulada era a una sola aigua i de teula àrab. Al costat dret hi ha una edificació de planta quadrada de dos metres i mig d'alçada, amb carreus ben treballats, de la qual no s'ha pogut esbrinar la seva funció per la manca de solidesa del marge de la feixa superior.

    BOLÓS, Jordi (2004). Els orígens medievals del paisatge català. L'arqueologia del paisatge com a font per a conèixer la història de Catalunya. Cap.15, pàg. 363-389. Textos i estudis de cultura catalana. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237.
    PALAU i RAFECAS, Salvador (1991). Els molins fariners de la conca de l' Anoia; dins Miscel·lània penedesenca, vol. XV,Institut d'Estudis Penedesencs; pàgs. 591 a 619.