Rellotge canònic de la portalada de Santa Maria de Veciana
Veciana

Església parroquial de Santa Maria de Veciana

XIII
    molt degradat i li manca alguna part.
    Bisbat de Vic
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol del tipus canònic o de missa, cisellat en la clau de l'arc, de la portalada principal de la façana orientada al sud de l'església de Santa Maria de Veciana. No conserva el gnòmon de vareta però si que es poden observar quatre línies ben traçades. Al damunt d'una de les línies incises hi ha una volandera amb un cargol. És un rellotge molt senzill i fet sense cap mena de càlcul.

Es desconeix la funció de la volandera i el cargol collats damunt d'una de les quatre línies del rellotge. Normalment aquest material s'utilitza per a suportar una càrrega de fixació o serveixen com a indicadors de precàrrega.
    No consta a l'Inventari de Rellotges de sol de Catalunya.
    A la part dreta de la portalada s'ha observat un altre carreu amb les mateixes característiques i un segon amb una creu incisa.

Els rellotges canònics no mesuraven les hores com les entenem sinó que mesuraven els moments rellevants dels eclesiàstics. Normalment estaven encarats a migdia, amb el gnòmon perpendicular i amb les línies que assenyalaven la hora Tèrcia, la Sexta, i la Nona segons la regla de Sant Benet. Seguint aquesta norma, les altres ratlles podien ser afegides posteriorment per donar una aparença de rellotge vertical.