Molí de Guiteres
Sobremunt

Sector sud del terme municipal
    A 5640 metres per pista forestal de la carretera BV. 4601, punt quilomètric 18'460.

La vegetació envolta tot l'edifici i la bassa.
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de Guiteres està situat uns metres al nord-est de Guiteres, a la part interior d'un meandre pronunciat que forma la riera de Sorreigs, i en una zona actualment coberta de vegetació.
    Es tracta d'un molí de mitjanes dimensions format per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra arrebossats amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al nord, conté en un nivell inferior al de planta baixa i a l'extrem esquerra, dues obertures de volta d'arc rebaixat de lloses a plec de llibre: els carcabans. Un està completament cobert de runa i l'altra conserva part de la maquinària. A nivell de planta baixa hi ha dos portals amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta al centre, i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada, i a les golfes dues finestres més. A l'esquerra hi ha un cos adossat bastit amb murs de maçoneria de pedra.
    La façana est es troba dominada parcialment pel cos adossat, que conté una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta. A la part visible del volum principal, parcialment coberta de vegetació, hi ha dues finestres.
    La façana sud té molt poca alçada a causa del desnivell sobre el que s'assenta el molí i no conté cap obertura. A uns dos metres de la façana hi ha la bassa, delimitada amb alts murs de maçoneria de pedra coberts de vegetació.
    La façana oest, com la sud, té poca alçada a causa del desnivell existent, i només compta amb una obertura, una porta emmarcada amb maó i llinda de fusta a nivell de golfes.

Una ruta anomenada "ruta dels Solans" discorre, en part, pel camí que feien servir els veïns de Sant Bartomeu del Grau per anar a moldre gra al molí de Guiteres.

El molí de Guiteres va tenir activitat fins els anys 40 del segle XX. Alguns veïns de Sant Bartomeu del Grau anaven a moldre el blat al molí de Guiteres. L'aigua que deixaven anar de la bassa del molí de Guiteres per el molí de Guiterons, uns metres més avall.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Sobremunt. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1983.