Molí de Font Salada Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Julià Sassorba
  A 350 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

  Coordenades:

  41.93688
  2.17122
  431294
  4643100
  08100-35
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A02400009
  Jordi Compte

  El molí de Font Salada està situat en un pla enclotat al nord de la riera de la font Salada i a l'oest de la riera de Sant Bartomeu, prop de la unió d'aquestes, i a pocs metres del mas Font Salada.
  Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions format per dos volums adossats de planta baixa, primer pis i golfes, bastits amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant en ambdós volums tot i que la orientació és contrària quedant en els dos casos amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal del volum principal i més antic es troba orientada al sud i conté una obertura per planta, en els tres casos emmarcades amb pedra vermellosa diferent de la utilitzada en la resta de l'edifici. Es tracta d'un portal emmarcat amb pedra bisellada i amb la data de 1795 inscrita a la llinda, una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
  A la resta de façanes les obertures també estan emmarcades amb pedra treballada de tons vermells. A la façana est hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada, una al primer pis i l'altra a les golfes; a la façana nord hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a nivell de golfes i a la façana oest no hi ha obertures.
  El volum adossat té la façana principal orientada al sud, on s'obre un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada que donava accés a una de les sales on es trobava la maquinària del molí. Les obertures de la resta del volum es troben emmarcades amb pedra treballada o bé amb brancals d'obra vista i llinda de pedra. A la façana sud hi ha un carreu integrat al mur just sobre una porta amb la inscripció "J A E P A 1860".
  Al nord de l'edifici hi ha un petit pla on s'intueixen les restes del mur de maçoneria de pedra que delimitava la bassa del molí, actualment plena de terra.