Molí de Dalt o Molí de l'Oli
Rajadell

Barri dels Molins. Plaça del Molí, 2 (o Carrer escoles, 2)
    Davant del camí Vell, al centre del Barri dels Molins

PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Gran casa de pagès amb l'entorn enjardinat. Es tracta d'una construcció de grans dimensions, en comparació a la resta de cases del barri. Consta de planta baixa més tres pisos. És de planta rectangular, amb coberta a doble vessant, amb el carerer perpendicular a la façana, orientada a migdia. El ràfec sobresurt notablement. Les parets són a pedra vista, irregular. De la construcció del segle XVIII no se'n conserva gairebé res; només algun tram de paret a la part posterior de la casa. La resta és obra del segle XIX, amb reformes interiors importants. Les façanes presenten finestres i balcons abundants, completament moderns. L'entrada a la casa es senzilla, amb brancals i dovelles de pedra, amb un arc rebaixat. Està centrada a la façana, però lleugerament situada a ponent. La planta primera presenta un balcó sobre l'entrada. La planta baixa i pis presenten finestres rectangulars a banda i banda de diversa mida. La segona planta està definida a la façana per un balcó-galeria amb tres finestres, que conecta amb una galeria coberta a la façana de llevant amb arc de mig punt i sostre a una sola vessant, que de fet constitueix un cos adossat. La tercera planta presenta una gran obertura amb balcó, amb dues fenestres estretes a cada costat.

També fou coneguda com Can Serra, i actualment, can Fuster.
    Casa alineada al peu del camí ral, d'important significació històrica en el barrí dels Molins.
    Hi aixoplugava una premsa i un molí d'oli. El molí es conserva de forma molt fragmentària. La premsa, de gran valor, es conserva en molt bon estat a la part posterior de la casa, amb tots els elements, instal·lada a la mateixa roca. Es conserven quatre fragments de la pedra del trull, així com un gran cup de pedra. També hi ha inscripcions gravades en piques de molí amb les següents dates: 1788, 1778 i 17[?], i una altra a la llinda de la porta principal: PERA FONT 1851.
    Al darrera de la casa, on hi ha la premsa, hi ha diversos cobers adossats i altres dependències sota la roca. A la façana principal hi ha adossada una font moderna.
    A la casa es conserva documentació antiga de la família Font: un pergamí del segle XVII o XVIII referent a una finca de Castellfollit; una àpoca del 1709 en nom de Ramon Font, moliner de Rajadell; i un testament de Valentí Casajuana de 1818, entre d'altres .

El 1772 Ramon Font, que aleshores regentava el Molí de Baix, escripturà amb els senyors de Rajadell la compra dels terrenys del Moli de Dalt i de la Fassina. És possible que l'escriptura fos un reconeixement d'una situació de fet que ja venia d'alguns anys enrere. Aleshores, i durant força temps, la casa s'anomenava molí del Terrer. Hi havia una premsa i un molí d'oli. Diverses inscripcions en piques d'oli indiquen dates de finals del segle XVIII, època en que es devia bastir bona part de l'edifici. El 1851 (segons la llinda de la porta) es dugué a terme una ampliació molt important, sobretot cap a la banda de la façana principal, que va deixar la casa gairebé en les dimensions actuals. El 1975 s'hi afegí un últim pis.
    El Molí de Dalt va ser la segona casa de Rajadell i de les rodalies (després de l'actual botiga de l'Estació) que va tenir aigua corrent. La família tenia el dret reconegut de prendre aigua de la bassa del Molí de Baix. L'immoble segueix pertanyent a la família Font, una família arribada d'Occitània al segle XVI

Informació oral: Iscle Font (1999)