La Fàbrica
Rajadell

Barrí dels Molins. Camí Vell a Manresa, 21
    A la carretera Manresa-Calaf, entre el Molí de Dalt i el Molí de Baix

PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Casa de pagès de planta trapezoïdal, Presenta coberta a doble vessant. Consta de planta baixa més un pis i golfes. Les parets són de pedra, amb façanes arrebossades i pintades de groc a la façana davantera i verd clar a la resta. La façana principal (amb el ràfec paral·lel al carener de la coberta) consta d'un gran portal amb arc escarser, una porta petita i un balcó. La façana lateral, a llevant, presenta moltes obertures, totes rectangulars. A la planta baixa s'hi han obert típics finestrals de fàbrica protegits amb reixes de ferro .La primera planta consta de tres balcons estrets.
    Es tracta d'una casa força gran, amb una planta baixa de dimensions amples que ha acollit diverses activitats industrials.
    A l'interior, la planta baixa consisteix en un gran espai diàfan, sostingut amb pilars i bigues de fusta.

L'edifici es troba situat entre la carretera, un camí i uns horts, prop de la riera de Rajadell. També coneguda com la Fabriqueta. El primer pis és residencial.. La nau de la planta baixa s'ha fet servir de magatzem i garatge. La part de darrera és utilitzada com a seu dels bastoners, amb entrada per la part posterior, que dona al carrer de les escoles. Aquest edifici estava adossat per la banda de ponent a un altre edifici industrial, la Fassina, de la que queden poques restes.

El 1772 Ramon Font, moliner, legalitzava la compra dels terrenys de la Fassina i del Molí de Dalt. Segurament la construcció de l'edifici conegut posteriorment com "la Fàbrica", adossat a la Fassina, és una mica posterior. La instal·lació de la Fassina va passar del seu emplaçament original a l'edifici de la Fabrica. Posteriorment s'abandona la fassina i s'obrí una fàbrica tèxtil. Aixó succeí poc després de l'arribada de l'electricitat al poble, l'any 1923. La fàbrica s'instal·la als baixos de la casa -que per aixì es coneix com La Fàbrica- per a la qual cosa s'hi obren grans finestrals. Hi treballaven 20 telers i, a la part posterior, la secció de filatura. Es fabricaven peces de cotó. El propietari era Lluís Vila Busquets, originari de Balsareny, un home molt religiós, que es casa amb Carmen Giuci, cubana. El 1936, uns mesos abans d'esclatar la Guerra civil, el matrimoni va marxar a Puerto Rico. En aquell moment la fàbrica deixa de funcionar i no se'n conserven vestigis materials.

Informació oral: Iscle Font (1993)