Molí de Dalt de Vall-llosera
Balenyà

  Osona
  Torrent de Vall-llosera

  Coordenades:

  41.81153
  2.23747
  436663
  4629132
  Número de fitxa
  08017-64
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII--XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troba en estat ruïnós.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08017A009000350000OQ
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  El molí de Dalt de Vall-llosera és un molí del segle XVIII que va ser ampliat durant el segle XIX. Està constituït per tres volums superposats, disposats de forma esgraonada pel desnivell del terreny. El volum central consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc rebaixat arrebossat, des d'on s'accedeix en una estança on s'hi conserva l'arbre del molí. Al costat de tramunana s'hi adossa el segon volum, superior en alçada amb la coberta a un vessant. Les obertures d'aquest són totes ceràmiques, amb el portal tapiat. Finalment, el tercer volum, de construcció posterior, s'adossa al costat de migdia i presentava dos nivells d'alçat. A la part posterior d'aquest s'hi adossava una nau de grans dimensions. El primer i tercer volums són fets de tàpia i el segon de maçoneria, tots ells parcialment enderrocats. La bassa està situada al costat de ponent i, malgrat la vegetació que la cobreix, s'observa el cup semicircular amb carreus escairats. Davant del molí hi ha diversos cossos annexes en ruïnes, construïts aprofitant la roca natural.

  Al sector de Vall-llosera hi trobem documentats dos molins i les seves rescloses des de l'any 953, en motiu de la donació d'un alou situat a Vall-ossera. Vers el segle XVIII, es va construir un nou molí en aquest sector, el molí de Dalt, que al segle XIX va funcionar com a farinera.

  ROMA, F. (2013). Patrimoni existencial del Brull, Centelles, Collsuspina, Hostalets de Balenyà i Seva. Patrimoni existencial, 3. Madrid: Bubok Publishing.