Molí de Baix de Tous
Sant Martí de Tous

  Anoia
  A l'esquerra de la Riera de Tous. Al sud del nucli urbà.
  Emplaçament
  Carrer del torrent fins que s'uneix amb un corriol i seguir el camí.
  424

  Coordenades:

  41.55695
  1.52494
  376994
  4601637
  Número de fitxa
  08226-275
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ruïnós i cobert de vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  000806000CG70B0001TE
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  L'edifici del molí de baix de Tous es troba situat a trocar de la riera del molí. Correspon a un antic molí fariner, que juntament amb el molí de dalt, situat a la part superior i a pocs metres, eren propietat del castell de Tous.
  L'edifici situat al peu de la riera del moliner es troba en un estat ruïnós. Es conserva part de la façana nord i est. La façana nord, adossada al pont del molí, a la part inferior s'hi obra un arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre que correspondria a la boca d'entrada de l'aigua d a la zona del carcabà. En aquesta mateixa paret s'hi distingeix un canvi en el parament del mur. Així, la part inferior, on s'hi obra l'arc, mostra un parament de filades més regulars de pedra i argamassa a diferencia de la part inferior, on les pedres estan col·locades amb filades irregulars lligades amb argamassa i on s'hi distingeix un brancal de porta realitzat amb maons, que correspondria l'accés a la primer planta del molí.
  Darrera la façana nord, hi ha restes de paret de la bassa. De la paret sud es visible part d'un arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre. No obstant, es troba tot cobert de vegetació.

  Amb l'arribada dels frares jerònims l'any 1505 existirà una voluntat per conservar i construir nous molis fariners. Segons un document de l'any 1533 en un mateix lloc funcionen el Molí de Dalt i el Molí de Baix.