Mines dels l'Hostalets
Vallcebre

L'Hostalet

OPC - María del Agua Cortés Elía

Boca mines, barraques mineres i zones de carrega i descarrega de carbó. Els elements retratats són les mines Vulcano de Dalt i Vulcano de Baix. Les coordenades UTM es refereixen a aquestes mines. Zona de camps i feixes en gran part abandonades. Antic explotació de carbó (lignit) de les capes de carbo que es troben en margues garumnianes del Cretaci superior. Accés fàcil a l'Hostalet des de la carretera B400 Collet a Saldes, per la pista de Cal Griera a Cal Coix que surt a quilòmetre 3,100. Accés a les instal·lacions difícil per culpa del pendent i la vegetació.

Aquesta zona fou explorada en una etapa primerenca de l'explotació del carbó a Vallcebre. L'explotació es va iniciar l'any 1914 al la Mina del Racó i a les dues Mines del Jaumet, i l'any 1915 a la Mina Conangla de Baix. Es va tornar a buscar carbó durant la Guerra Civil, tant per l'escassetat de carbó com per estalviar els nois del municipi la seva incorporació al front de la guerra. A la dreta del Torrent de Bosoms hi havia la Mina del Racó o Mina X, explotada entre 1914 i 1918 quan baixaven el carbó amb animals fins a Guardiola, i posteriorment entre 1937 i 1939 quan baixaven el carbó amb camions. A l'esquerra del torrent hi havia la Mina Conangla de Baix (1915-1931 i 1937-1946), la Mina Conangla de Dalt (1937-1945), les dues Mines del Jaumet (1914-16), la Mina Vulcano de Baix (1955-1963) i la Mina Vulcano de Dalt (1948-1953). En la Mina Vulcano de Baix hi treballaven 60 homes en tres relleus. Es veu encara una gran quantitat de material de construcció prop de la boca mina. A la Mina Vulcano de Dalt, hi havia una sèrie de propietaris. Molts volien fer-se rics treient el mineral, però tots van acabar perdent diners.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.