Guerra Carlina "Graus de Vallcebre"
Vallcebre

Cap Deig
    Camí antic de Sant Julià de Freixens a Vallcebre

OPC - María del Agua Cortés Elía

Escenari d'una acció militar de la tercera guerra carlina, 1872-1876. Es van trobar alguns ossos a la zona. Cinglera de roca calcària del Paleocé, tallada per la carretera B-401, al nivell del Grau de Sant Julià. Accés relativament fàcil a peu des de la carretera B-401 al nivell del Mirador de Cap Deig en direcció La Batalla.

La tradició oral diu que hi va haver una gran batalla a l'entorn de la casa La Batalla, a la vessant llevant del Cingle de Cap Deig. El 12 de setembre de 1872, va tenir lloc una acció militar coneguda com dels "Graus de Vallcebre," que enfrontà una columna governamental, comandada pel coronel Macias, i una partida carlina, al càrrec del general Joan Castells. Les forces carlines estaven situades a Soldevila, per defensar el Grau de Sant Climents (anomenat Grau de Soldevila en el diari El Pensamiento Español). Després del primer enfrontament al Grau de Sant Climents, el general Castells va enviar una partida al Grau de Sant Julià i ell mateix va occupar un altre grau a 300 metres d'aquest. Les tropes del coronel Macias, "haciendo un supremo esfuerzo," va atacar la primera posició al Grau de Sant Julià i va forçar la retirada dels carlins. El resultat de l'acció foren 19 morts i una quarantena de ferits en la banda governmental, i sis ferits en la banda carlista. Segons el diari, les tropes del coronel Macias van trobar tres d'aquests ferits i els van matar "a bayonetazos." La tradició oral diu que els morts es van enterrar prop de l'indret de la batalla. La tradició oral diu també que als anys 1950 al començar les obres de la carretera nova B-401 es varen trobar ossos. La trobada de dues tíbies humanes al 2015 en el mateix indret del Grau de Sant Julià podria se una coincidència però al mateix temps podria donar suport als informes d'aquesta acció militar de l'època de la tercera guerra carlina al Berguedà (1872-1876).

Fonts orals - la gent gran del poble de Vallcebre. El Pensamiento Español, Año XIII, Num. 3,862 de Martes 24 de Setiembre 1872, pagina 2, Sublevació Carlista.