Mines de Can Palomeres
Malgrat de Mar

Muntanya de Can Palomeres

Alguns elements estan tapats per la vegetació i el seu abandonament fa que estigui deteriorat.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

A la muntanya de Can Palomeres s'hi conserva un conjunt miner instal·lat a la localitat a principi del segle XX. Es tracta d'una obra civil de gran magnitud que ocupa la muntanya del sector de mestral del terme municipal i que abastava fins al litoral, on era carregat el mineral. A la part de la muntanya s'hi conserven abundants vestigis, com són les diverses mines, algunes amb forats de ventilació i comunicades entre sí; ; el carregador de vagonetes; la tremuja; l'estació de càrrega, etc. A la part inferior del conjunt s'hi conserven les bases de les torres de l'aeri i la Pilona o estació de descàrrega, on el material era carregat als vaixells.

La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades.

LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.