Mines d'aigua de can Gili
Montgat

Al Nord Est de la masia de Can Gili

Regular
    Una de les mines es troba en bon estat, però la més pròxima al torrent té la canalització trencada i es perd l'aigua.
    001000100DF39B0001XO
    Marta Lloret Blackburn

La masia de Can Gili té dins la seva finca dues mines d'aigua independents. Totes dues es troben canalitzades a través de canals de ceràmica fins a la respectiva bassa. Només és visible l'accés d'una d'elles, situada al torrent de Can Gili. Aquest es troba construït amb pedra i maó, i consta d'una galeria subterrània excavada en el terreny i coberta en arc de mig punt ceràmic.

La darrera neteja del torrent es va realitzar amb maquinària pesada, que va causar la destrossa de la canalització que arribava fins la bassa, pel que l'aigua es perd torrent avall. Per aquest motiu, la bassa, que sempre havia estat plena, es troba pràcticament buida. Per contra, la bassa de l'altra mina es troba plena i hi sovinteja un bernat pescaire.

Segons fonts orals, la galeria subterrània de la mina del torrent de Can Gili té una profunditat superior als 1.000 metres, probablement arribant fins al terme de Tiana.