Mina Pollegó Petit
Saldes

Maçaners. Veïnat de Molers.
    Vora el barranc sota Sant Ponç de Molers

Dolent
    Es conserva la bocamina, però la mina està tancada i probablement en mal estat a l'interior degut a l'abandó.
    Ajuntament de Saldes. Pl. Pedraforca s/n. 08697 SALDES
    Cortés Elía, Mª del Agua

La mina va ser oberta durant la guerra de manera que el jovent s'estalviava d'anar al front. Es va informar a la Jefatura de Minas sobre els recursos naturals de carbó a Saldes abans d'iniciar-se la guerra, a la que es va concedir permís d'obertura de la mina. Més tard la Generalitat es va fer càrrec d l'extracció. Va haver un accident mortal l'any 1941.

Eren propietaris Isidre Pons, Viladomat, el Marjot de Maçaners. Va ser explotada entre 1936 i 1952. Era una galeria horitzontal d'extracció de carbó. S'extreia amb un ferrocarril de via estreta fins a cal Soler a Sant Julià de Fréixens on arribaven els camions. Es conserva l'entrada a la mina, una boca d'arc de mig punt.

SOLER, R.; ORIOLA, J. (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berga.