Mina del Castell de la Vila
La Pobla de Lillet

Zona del Castell de Lillet
    Al peu de la pista que condueix a la masia del Castell de la Vila.

Està molt sitjada.
    Sara Simon Vilardaga

Per anar-hi cal que prenguem la pista del monestir, passem el monestir i continuem per la mateixa pista, a uns 1200 mtes. trobem el creuament que porta cap la casa del Castell de la Vila, aproximadament a uns 200 metres més hi ha la boca de la mina. Aquesta està situada arran de la pista, hi ha un clot en el marge, amb gran quantitat de vegetació que amaga l'obertura de la mina que està al fons del clot. Està excavada la roca, és de poca alçada ja que està en part sitjada. De l'interior tant sols veiem la part inicial de la galeria, ja que a poca distància hi ha un despreniment del tapàs que en cobreix el recorregut.

La gran demanda de carbó que hi va haver arran de la primera Guerra Mundial va propiciar l'obertura de diverses mines, és el cas d'aquesta, que es va explotar per part de l'empresa Asland durant els anys 1915-1917. L'extracció de mineral va durar poc temps, tant sols van extreure una bossa de carbó. El desconeixement de les característiques de les vetes del lloc va determinar de no continuar amb l'explotació.

BOIXADER, P. (2000:19-20): "Itinerari per les principals mines del Catllaràs". L'Erol, núm. 67, hivern 2000.
    SOLER I RIBA, R. i ORIOLA I CASÒLIVA, J, (1997:154). Relleu Fotogràfic de les mines del Berguedà. Fotocomposició i impressió: Berimprès, S.L., Berga.