Mina de guix de l'avinguda de la Selva Negra Catalana Vallirana

  Baix Llobregat
  Avinguda de la Selva Negra Catalana, 18-20 - Urbanització La Solana I
  Davant del mercat , prop de la rotonda de l'Olivera
  214m

  Coordenades:

  41.381
  1.93209
  410706
  4581603
  08295-700
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Diversos propietaris
  Adriana Geladó Prat

  Mina subterrània situada al subsòl dels números 18 i 20 de l'avinguda de la Selva Negra Catalana, sense accés i delimitada pel carrer de Mèxic. Presenta una profunditat d'uns 20 metres i està formada per una gran galeria central d'uns 100 metres de longitud, per uns 5 metres d'amplada i 3,5 metres d'alçada, amb una orientació sud-est nord-est. La galeria és del tipus de càmeres i pilars, i té forma de volta. Des d'aquesta hi ha diverses bifurcacions perpendiculars cap a galeries secundàries de poca longitud, força taponades pels sediments dels enderrocs. En determinades zones s'observen restes de les barrinades per l'extracció amb explosius. Geològicament, la zona és de gres vermell amb nivells de guix.

  L'explotació de guix a Vallirana durant la primera meitat del segle XX fou bastant important. Aquest material anava destinat principalment a la indústria de la construcció (enguixats i aïllants).

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 92. MATA-PERELLÓ, Josep M.; MATA LLEONART, Roger (2005). Informe geològic i miner. Estudi dels antecedents miners del terme municipal de Vallirana i de la seva problemàtica en la construcció de la variant. Departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals. Barcelona: [Inèdit], p. 11, 14, 16. VAQUERO ARTÉS, Carles (2016). Mines i coves de Vallirana. Ivª Fira Vallirana turisme, natura i salut. [S.I: Inèdit].