Mina de Can Plantada
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  Can Plantada
  222

  Coordenades:

  41.6568
  2.25067
  437610
  4611943
  Número de fitxa
  08005 - 205
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1795
  Estat de conservació
  Dolent
  Molts trams de la mina s'han anat ensorrant.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autor de la fitxa
  Jordi Puig Roca i Virgínia Cepero González

  Mina que drenava l'aigua del torrent del Sorral i el de Can Plantada, per tal de subministrar-la a la masia. Fou construïda a finals del segle XVIII. Està bastida amb peces de maó massís amb grans juntes, i volta de peces ceràmiques apuntades. Fa aproximadament 0,6 m d'amplada i alçades diferents segons els trams. Ara resta abandonada i en un estat de conservació precari, degut a que molts trams del seu traçat s'han anat ensorrant. Neix just a sota de la resclosa dels horts del Metge, continua per sota de Can Saniqueda i Can Panedes, fins al pla de l'Arcada, on creua el torrent de Can Plantada i arriba a la bassa de la masia. Al darrere de Can Codina hi ha un dels nombrosos pous de registre que permetien la seva neteja. Abans d'entrar a la bassa de Can Plantada, la mina tenia un repartidor que derivava un part de l'aigua i, per mitja d'un tub enterrat, la feien passar pel mig dels camps fins a la bassa de Can Gafa.

  Segons textos antics provinent de l'Arxiu de Can Plantada, les obres de construcció de la mina van finalitzar l'any 1795.

  PUIG I ROCA, Jordi (2007). Masies de l'Ametlla del Vallès. L'estructuració d'un territori durant mil anys. Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.