Mina de Can Plantada
L'Ametlla del Vallès

Can Plantada

Molts trams de la mina s'han anat ensorrant.
    Varis propietaris
    Jordi Puig Roca i Virgínia Cepero González

Mina que drenava l'aigua del torrent del Sorral i el de Can Plantada, per tal de subministrar-la a la masia. Fou construïda a finals del segle XVIII. Està bastida amb peces de maó massís amb grans juntes, i volta de peces ceràmiques apuntades. Fa aproximadament 0,6 m d'amplada i alçades diferents segons els trams. Ara resta abandonada i en un estat de conservació precari, degut a que molts trams del seu traçat s'han anat ensorrant. Neix just a sota de la resclosa dels horts del Metge, continua per sota de Can Saniqueda i Can Panedes, fins al pla de l'Arcada, on creua el torrent de Can Plantada i arriba a la bassa de la masia. Al darrere de Can Codina hi ha un dels nombrosos pous de registre que permetien la seva neteja. Abans d'entrar a la bassa de Can Plantada, la mina tenia un repartidor que derivava un part de l'aigua i, per mitja d'un tub enterrat, la feien passar pel mig dels camps fins a la bassa de Can Gafa.

Segons textos antics provinent de l'Arxiu de Can Plantada, les obres de construcció de la mina van finalitzar l'any 1795.