Mina d'aigua de Santeugini
Castellbisbal

  Vallès Occidental
  Terme de Castellbisbal. Urb. Can Santeugini. 808755 Castellbisbal)
  Emplaçament
  Des de la urbanització de Can Santeugini, del final del C/Francolí surt un camí que baixa a la mina

  Coordenades:

  41.49053
  1.96131
  413295
  4593734
  Número de fitxa
  08054-206
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es tracta d'un element fàcilment recuperable que caldria una actuació de consolidació i neteja.
  Protecció
  Legal
  BPU
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08053A02000011
  Autoria de la fitxa
  Raquel Valdenebro Manrique

  Mina d'aigua excavada al vessant de la muntanya, entre el mas Can Nicolau de Baix i les primeres cases de la urbanització Can Santeugini. La mina s'obre amb un túnel d'uns 20 m de profunditat excavat directament a la roca. La mida mitjana de la via és d'un metre setanta d'alçada per setanta d'amplada. La boca exterior de la mina es cobreix amb una construcció consistent en una habitacle aixecat en mur de mamposteria barrejat amb maó, que es cobreix amb una volta falsa. L'obertura d'accés la forma una arcada rebaixada i es protegeix amb una reixa de ferro posada recentment com a mesura de seguretat. Seguint el curs del túnel de la mina s'aprecia un rec a nivell de terra que desguassa en dues basses quadrangulars de ciment.

  Apareix al llistat del POUM amb el codi A.23

  Es desconeix l'origen de la mina, però per la proximitat a la casa de Can Santeugini caldria pensar que es tracta d'un element relacionat amb aquesta, destinat a subministrar d'aigua la casa i els ramats. Podria tenir els seus antecedents entre finals del XVIII i el XIX.

  MATEU MIRÓ J. (1999) Les masies de Castellbisbal. Publicacions del Museu de la Pagesia. Castellbisbal. MATEU MIRÓ J. (2007) Motius, persones, fets. Publicacions del Museu de la Pagesia. Castellbisbal. MATEU MIRÓ J. (1987) Semblança de Castellbisbal. Publicacions del Museu de la Pagesia. Castellbisbal. MATEU MIRÓ J. (1991) El meu poble. Ajuntament de Castellbisbal.